Stresszmentes babavárás

A picinek a folsavtól az egyetemig mindent meg kell kapnia.”

A gólyahír örömét általában a felelősség szorongató érzése követi: kismamaként minden leendő anya szeretné a legjobb feltételeket nyújtani születendő gyermekének, gyakran túlzó elvárásokat állítva fel maga elé. Pedig, gyakran elfelejtődik, hogy a babának csak egyvalamire van szüksége: kiegyensúlyozott, boldog anyukára.

A várandósság az anyukák életének felülmúlhatatlan, különleges időszaka.

Nagyon fontos, hogy a kismama teljes egészében kihasználja és megélje az új családtag érkezését megelőző hónapokat. A babaruhák és a tökéletes gyerekszoba-berendezés válogatása helyett azonban érdemes a lelki ráhangolódásra is összpontosítani, hiszen a nyugodt kismama a nyugodt baba kulcsa.

A kismamának fontos megadni a pihenés lehetőségét, ami azt jelenti, hogy az utolsó hónapokban már lehetőleg ne dolgozzon. Az otthoni házvezetőnő szerepét is a legkevesebbre kell csökkenteni, ugyanis nem dől össze a világ, ha nem csillog-villog a lakás, és a család is túléli, ha nincs minden nap megfőzve.

A stresszt kiváltó teendők helyett a kismamának nagyon fontos figyelni saját magára: a relaxáció, a tudatosan végzett szülésre felkészítő légzéstechnikák segítenek lecsillapítani az elmét, a mérsékelt testmozgás (kismama torna, nagy séták a szabadban) pedig nem csak kikapcsolja és feltölti a kismamát, hanem többek között csökkentheti a derékfájdalmakat, megkönnyítheti magát a szülést és az azt követő felépülést is.

Igyekezni kell az éhséget kiegyensúlyozott, egészséges étrendnek megfelelően csillapítani, ugyanis a babának nem kétszeres mennyiségre, hanem sok-sok vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. A rendszeres, napi 4-5 alkalommal történő étkezés elengedhetetlen a kismama jó közérzetének fenntartásában, persze csak kisebb adagokban. Bár a várandósság nem indok arra, hogy rengeteg édesség fogyasztása történjen, a magas kakaótartalmú étcsokoládét nem kell megvonni a szervezettől, mivel jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek, ásványi anyagokban gazdag és az endorfintermelést is serkenti.

Amennyiben a kismama szorongást észlel, ezeket fontos kreatív tevékenységekkel levezetni (ebben segítség lehet egy régóta áhított festővászon, vagy akár egy babanaplóban történő leírás a bizonytalanságok, félelmek, várakozások megszabadulására).

A kismamának nem szabad félnie szakértőhöz fordulni. Ez az az időszak, amikor a leendő anyukának mindenfelől áramlanak a kéretlen jó tanácsok, az egymásnak ellentmondó információk, amik közt azonban nem könnyű eligazodni. A legtöbb kismama nem születik ősanyának, és nem tudja ösztönösen, hogy melyik vitamint érdemes szedni, vagy, hogy melyik időszakban hogyan kell táplálni a kicsit, de ez teljesen normális – így ajánlott leírni a felmerülő kérdéseket és ezekkel felkeresni a választott orvost, védőnőt.

A várandósság kezdeti szakaszában az egyik legnagyobb izgalmat az örökléstani rendellenességektől való félelem okozza. A kötelező ultrahang-vizsgálat kiegészítéseként már rendelkezésre áll a leggyakoribb genetikai elváltozásokat – köztük a Down-szindrómát – kiszűrő NIPT teszt. A kockázatmentes, anyai vérvétellel történő vizsgálat már a 9. héttől elvégezhető.

A legfontosabb kismamaként hallgatni a megérzésekre, és összpontosítani azokra a tevékenységekre, ami valóban jóleső érzéseket vált ki.

Kérdés merült fel benned? Pszichológus szaktanácsadónk rendelkezésedre áll és szívesen válaszol rájuk.