Testben és lélekben

Egy baba érkezése hatalmas változás az ember életében.

Hogy fel kell-e készülni rá?

Igen, de ez nem csak egy kiságy és egy tucat rugdalózó beszerzését foglalja magába. Mind lelki, mind pedig egészségügyi szinten lépéseket kell tenni a felkészülés érdekében, hiszen ez az alapja egy nyugodt, és egészséges várandósság létrejöttének és kihordásának.

Babavárás lelkileg

Sokan elfelejtik, hogy mennyire fontos az, hogy az anyukák lelkileg is felkészülhessenek a babára. Ez legtöbbször azt a 9 vagy inkább 8 (mivel mire kiderül a várandósság már eltelt egy kis idő) hónapot jelenti, amíg a várandósság tart. Ez idő alatt a kismamának legfőbb feladata, hogy minden felmerülő kérdésére kielégítő választ kapjon szakemberektől, valamint a félelmek leküzdése, melyet a várakozás méginkább nehezít. Ajánlott olyan közösségekben való részvétel, ahol kismamákkal kapcsolatos témakörök feldolgozására kerül sor, mely által felkészülhetnek a szülésre és az azt követő időszakra.

Azoknál a pároknál, akiknél nem jön könnyen a baba, a lelki felkészülés még fontosabb, sokkal rögösebb és hosszadalmasabb. Nekik ugyanis szembe kell nézni a ténnyel, hogy előfordulhat, hogy orvosi segítségre szorulnak, illetve számolni kell azzal a sorozatos kudarcélménnyel, amit a jelentkező menzesz jelent a várandósság szempontjából. De ezek az akadályok leküzdhetőek abban az esetben, ha az édesanya nem egyedül néz szembe velük, hanem a leendő apukával együtt, csapatként!

Babavárás testileg

A szervezet számára a várandósság kihordása nem kis kihívás. Egy másik élet fejlődésének biztosítása bizony megnövekedett tápanyag-szükséglettel jár. Ez az oka annak, hogy figyelni kell az étkezésre, a mozgásra, és hogy a szakemberek ma már a várandósvitamin szedését is javasolják.

Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a mai élelmiszerek beltartalma, illetve a stresszes életvitel, a mozgásszegény lét mind rontják az esélyeket. Ezt úgy teszik, hogy a szervezet a káros hatások kiküszöbölésére hatalmas tartalékokat tart fenn. Ha a tartalékok nincsenek pótolva, akkor egy idő után kimerülnek a raktárak, és olyan hiánybetegségek jelentkeznek, melyek rányomják bélyegüket a test szervrendszereinek működésére. Így elcsúszhat a hormonháztartás, IR (inzulinrezisztencia), PCOS (policisztás ovárium szindróma), fertőzések, más betegségek jelentkezhetnek, melyek mind hátráltatják, vagy ellehetetlenítik a várandósság létrejöttét.

Babavárás fizikailag

Igen, a baba érkezése a fizikai környezetünket is megváltoztatja. Nem kell azonban kétségbe esni, hiszen sok helyen megtalálható az a kisebb csomag, ami egy érkező baba számára elengedhetetlen. A kisruhák, kiságy, illetve a kismama számára hasznos kellékek – mint a mellszívó – bizony helyet igényelnek, így a tervezési, illetve az első trimeszter alatt érdemes gondolatban kialakítani a baba helyét, majd a második – harmadik fejlődési szakasz alatt meg is alkotni azt.

Szerencsére a nők ösztönei igen fejlettek, így a legtöbb esetben maguktól is érzik, mire van szükség, mit kellene beszerezni, ám félnek hallgatni erre a belső kis hangra. Pedig jellemzően nem hazudik, így mindenképpen figyelni kell rá, és ha valamiben bizonytalanság alakul ki, akkor fontos azt szakembertől megkérdezni, bútor és ruha kérdésében pedig kisgyerekes barátoktól, szülőktől lehet informálódni, hiszen nagyon sokat tudnak segíteni, már csak azzal is, ha megerősítik a kismamát.

Kérdés merült fel benned? Pszichológus szaktanácsadónk rendelkezésedre áll és szívesen válaszol rájuk.